”Inget upphandlingsfel begånget”

Vimmerby kommun följde regelboken i den fiberupphandling som Vökby Bredband nyligen tog till domstol. Kommunförbundet IT-sam poängterar att det handlade om en koncession som inte behöver upphandlas.

IKEA

Vimmerby kommun har inte brutit mot lagen om offentlig upphandling. Det säger Conny Forsberg, upphandlingschef på kommunalförbundet IT-sam, som genomförde den affär som Vökby Bredband nu stämt kommunen för.

Att upphandla en tjänstekoncession är inget lagkrav. Till nyhetssajten Dagens Vimmerby säger Conny Forsberg att Vimmerby kommun därför gjorde mer än vad som krävs när man upphandlade kommunikationsoperatör till sitt fibernät.

På frågan om varför en upphandling genomfördes, trots att det inte behövdes, svarar han:

– Av den anledning att man vill vara transparent och få in så många anbud som möjligt. Avtalet var konkurrensutsatt.

Conny Forsberg poängterar att kommunen inte vände sig direkt till Zitius (som ägs av Telia Sonera). Tre större aktörer bjöds in, varav två lämnade sedan anbud. Vökby Bredbands anbud antogs, men avbröts när man inte kunde komma överens om detaljer.

I sin överprövning, som lämnades in hösten 2014, ifrågasätter Vökby Bredband om det verkligen handlar om en tjänstekoncession. Detta eftersom kommunen tidigare har behandlat kontraktet som en LOU-affär.

Bolaget ansåg inte heller att avtalet uppfyller förutsättningarna för att betraktas som en koncession eftersom Zitius inte bedömdes behöva ta någon risk. Förvaltningsrätten gick i sin dom på kommunens linje.

I den kommande upphandlingslagstiftningen regleras koncessioner tydligare, och mer likt LOU/LUF, än idag. EU-principen om direkt effekt väntas dock komplicera rättsläget för koncessioner eftersom införandet av hela det svenska lagstiftningspaketet är försenat.


Easyfairs period 2

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *