Fyramiljardersaffär klarar inte rättstvist

Atea, B2B IT-Partner och Misco lyckades bäst i Statens inköpscentrals klientupphandling. Köp för närmare en miljard kronor om året i fyra år hägrar om tilldelningsbeslutet står sig.

Kommentus metodhandboken

Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet har valt klientleverantörer för de kommande fyra åren. Klienter är den sammanfattande benämningen på datorer av olika slag, tunna klienter, surfplattor och bildskärmar.

Upphandlingen var indelad i fyra delar: tre geografiska områden och ett rikstäckande avtal. Bäst lyckades leverantörerna Atea, B2B IT-Partner och Misco. Dessa tre företag finns med på samtliga avtal.

I område norra Sverige och Uppsala-Örebro lyckades även Hi5, Dustin och Lin Education att knipa avtal. På marknaderna Stockholm, Gotland och sydöstra Sverige har de tre sällskap av Dustin, Invid och Lin Education.

För leveranser i västra och södra Sverige är Lanteam, Lin Education och Ricoh möjliga alternativ. Rikstäckande leverantörer är Atea, B2B IT-Partner, Invid, ITF, Misco och Ricoh.

De offentliga kunderna väntas, baserat på tidigare ramavtal, avropa för inemot en miljard kronor per år. Avtalet löper på fyra år.

Bland de företag som blev utan tilldelning märks bland annat Caperio. Konkurrensen är hård och det är inte omöjligt att upphandlingen överklagas. Avtalsspärren löper ut den 12 maj.

Nuvarande avtal gäller, efter maximal förlängning, fram till den 30 juni. En eventuell rättstvist behöver alltså inte bli särskilt långdragen för att ramavtalsområdet ska bli avtalslöst.

Kommentus metodhandboken

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *