Crister Fritzson
Crister Fritzson drar inte tillbaka överprövningen. Foto: Johan Töpel.

Förvaltningsrätten avgör 14-årigt avtal

SJ:s Crister Fritzson tycker inte att Stockholms läns landstings svar på frågorna om pendeltågsupphandlingens genomförande dög. Nu hamnar 30-miljarder­kronorsaffären på förvaltningsrättens bord.

I senaste upphandlingen förlorade SJ det prestigefyllda uppdraget att köra pendeltågstrafiken i Stockholmsregionen. Stockholms läns landsting valde i början av december MTR för det tioåriga uppdraget som med förlängningsoptionen på ytterligare fyra år är värt cirka 30 miljarder kronor.

Trots att SJ presenterade det bästa anbudet vann MTR efter det att förhandlingarna genomförts. Nu kommer förvaltningsrätten att pröva tilldelningsbeslutet eftersom SJ anser att MTR favoriserats i förhandlingarna.

Enligt SJ har MTR fått mer vägledning och information om svagheterna i sitt anbud. SJ anser sig helt enkelt inte ha fått samma möjligheter som den kinesiska medtävlaren att förbättra sitt anbud.

Efter förlusten ställde SJ en rad frågor till Stockholms läns landsting om hur förhandlingen gått till. Löftet var att dra tillbaka överprövningsansökan om de begärda svaren var tydliga och att det framgår att upphandlingen i sin helhet har skett i enlighet med lagen.

– Pendeltågsupphandlingen är så betydelsefull att den inte kan lämnas utan tillräcklig belysning, menar Crister Fritzson, vd för SJ.

Svaren från landstingets trafikavdelning övertygade inte Crister Fritzson. SJ:s krav är att utvärderingen ska göras om så att resultatet av förhandlingarna inte vägs in, vilket i så fall skulle innebära att MTR fråntas uppdraget.

Trafikstart på det nya avtalet är planerad till den 11 december 2016.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *