Försenade spårvagnen äntligen framme

Det tog ett halvår extra, men nu är upphandlingen klar. Göteborgarna kommer framöver att få åka i samma typ av spårvagnar som rullar i exempelvis Melbourne och Bremen.

Bombardier och konsortiepartnern Vossloh Kiepe blir Göteborgs nya leverantör av spårvagnar. Upphandlingen av 40 spårvagnar, plus möjlighet till köp av ytterligare maximalt 60 vagnar fram till 2026, är nu klar.

– Vi har valt den bästa spårvagnen för vår stad, säger Endrick Schubert, styrelseordförande för Göteborgs Spårvägar.

Upphandlarna har helt tydligt lärt av bekymren med Ansaldobredas spårvagnar. De två första nya vagnarna beräknas anlända till Göteborg våren 2019. De ska då provköras minst 20 000 kilometer vardera i linjetrafik – för att därefter slutligt godkännas innan resterande 38 vagnar får levereras.

Det handlar om tre olika modeller med låggolv för tillgänglighetens skull. Leveransen av samtliga 40 vagnar beräknas vara avslutad vid halvårsskiftet 2021.

Kontraktsvärdet för de 40 vagnarna ligger på cirka 1,3 miljarder kronor. I beloppet ingår även engångskostnader för utveckling samt dokumentation och utbildning. Vid beställning av fler vagnar blir kostnaderna lägre eftersom engångskostnader är betalda.

Upphandlingen var klar redan i våras, efter en nio månader lång utvärdering, men överklagades av Skoda. Det tjeckiska företaget drog dock tillbaka sin klagan i slutet av september.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *