Kallbadhuset
Upphandlingskamp om Kallis. Foto: Johan Persson.

En futtig timme stjälper helt anbud

Första ronden i kampen om kallbadhuset på Ribersborg i Malmö är över. En timme kortare kvällsöppet i veckan får förvaltningsrätten att ogiltigförklara vinnande anbud.

Leda upphandlingar effektivt
Kommunicera bättre med leverantörer och verksamhet
Upphandla funktion i praktiken
GDPR & offentlig upphandling
Kvalificerad IT-upphandlare
Tillämpningen av upphandlingskontrakt

Förvaltningsrätten har sagt sitt i kampen om kallbadhuset på Ribersborg. Den gamla entreprenören, Hekajo, ser ut att få fortsätta att driva denna pärla i Malmö.

– Det känns fantastiskt, inte minst för alla badare som det har varit ovisst för, säger Henrik Klamborn, vd för Hekajo, till Sydsvenskan.

Hekajo har drivit ”Kallis” sedan år 2009. Vid den nya upphandlingen i vintras brädades man av Reduced Holding som ägs av kometföretaget Orbital Systems med resurssnåla duschar som specialitet.

Striden har primärt stått kring Reduced Holdings erfarenhet av badverksamhet. Hekajo ansåg att konkurrenten brast kraftigt på den punkten. Man fick stöd av de badande via protestlistor. Upphandlingsvinnaren saknade dessutom F-skatt och var inte heller registrerat för moms.

Nu är fallet avgjort och det föll, som så ofta i upphandlingssammanhang, på en liten teknikalitet. Förvaltningsrätten vill se en ny utvärdering och i den ska Reduced Holdings anbud inte beaktas.

Kravet från Malmö stad var att anläggningen ska vara öppen till minst klockan 21 två kvällar i veckan. Det kravet missade den som skrev Reduced Holdings anbud med en timme eftersom löftet var att en dag i veckas stänga klockan 21.

Malmö stad har bestridit bifall till ansökan om överprövning. Åsikten är att den nya entreprenören inte haft för avsikt att skära ner öppettiderna, utan snarare att utöka dem.

Enligt kommunen handlar det uppenbart om ett skrivfel, något som man dessutom tillåtit Reduced Holding att rätta. Förvaltningsrätten bedömer denna ändring som otillåten.

Kallbadhuset är välbesökt och hör till Malmös profilturistmål. Det lockar årligen runt 155 000 badgäster.


Praxisdagen

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *