Åklagarmyndigheten fälls i domstol

Åklagarmyndigheten direktupphandlade rättsdatabastjänster med ensamrätt som motivering. Varken förvaltningsrätt eller kammarrätt anser att undantagsregeln gäller.

Åklagarmyndigheten får bakläxa av kammarrätten. Eftersom endast Wolters Kluwer kunde tillhandahålla de paragraf-för-paragraf-lagkommentarer till framför allt brottsbalken och rättegångsbalken som myndigheten gjordes en direktupphandling.

Problemet i sammanhanget är att just de lagkommentarer från Nils-Olof Berggren, Peter Fitger med flera som åklagarna vill åt inte kan köpas för sig. De ingår i ett större paket och därför efterfrågades en webbaserad rättsdatabastjänst med lagkommentarer samt litteratur online i förfrågningsunderlaget.

Karnov Group Sweden håller inte alls med om åklagarnas marknadsanalys. Med ett antal exempel bevisas att det finns verklig konkurrens och därför anser företaget att undantag på grund av ensamrätt inte kan göras gällande.

Genom att använda undantagsförfarandet anser Karnov också att Åklagarmyndigheten inte bara köpt de angivna lagkommentarerna utan också en stor mängd andra tjänster. Dessa tjänster erbjuds även av Karnov och andra leverantörer.

Kammarrätten låter sig, lika lite som förvaltningsrätten, bevekas av Åklagarmyndighetens argumentation. Eftersom upphandlingen avser en allmän rättsdatabastjänst, och det för sådana finns konkurrens på marknaden, anser kammarrätten att upphandlingen måste göras om.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *