Elżbieta Bieńkowska
Elżbieta Bieńkowska i Bryssel. Foto: Etienne Ansotte.

Så mycket tjänar vi på e-faktura

Lagen om e-fakturering är en vinstlott enligt Elżbieta Bieńkowska. Utöver sänkta kostnader pekar hon på förbättrad möjlighet till finansiell insyn och effektivitet vid offentlig upphandling.

Många småföretag knotar över kravet på e-faktura vid offentliga inköp. Även om det finns många undantag från lagen är det e-faktura som gäller sedan den 1 april.

Elżbieta Bieńkowska är EU-kommissionär med ansvar för den inre marknaden, industri, entreprenörskap samt små och medelstora företag. Hon pekar på den större bilden:

– E-faktura främjar den digitala omvandlingen av offentliga förvaltningar i Europa.

Till de administrativa fördelar som förs fram hör snabb och automatisk bearbetning av företagens e-fakturor. Kanske också snabbare betalningar för att öka attraktiviteten hos offentlig upphandling?

– Standarden underlättar finansiell insyn, hjälper till att sänka kostnaderna och förbättra effektiviteten vid offentlig upphandling.

EU-kommissionen uppskattar att användningen av e-fakturering resulterar i stora besparingar. Under en treårsperiod handlar det om motsvarande närmare tio miljarder kronor.

Elżbieta Bieńkowska ser dessutom att standardiserad e-fakturering kan leda till en intressant fortsättning med nya innovativa lösningar såsom end-to-end-automation, robotik och AI-applikationer.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *