Kronofogdebrev
Rycker ut till undsättning. Foto: Kronofogden.

Så hämtas sekretessbelagda bevis

De uppgifter om företags obetalda skatter och socialförsäkringsavgifter som Skatteverket sekretessbelagt kan hämtas från Kronofogden. Det framgår av Upphandlingsmyndighetens nyttiga vägledning.

Obetalda skatter och socialförsäkringsavgifter hör till uteslutningsgrunderna vid upphandling. Uteslutningsgrunden regleras i artikel 57 i LOU-direktivet. Motsvarande bestämmelse finns i LOU:s 13 kap. 2 §.

Fram till i våras kunde upphandlande organisationer enkelt få tag i dessa uppgifter från Skatteverket. Nu är denna information belagd med sekretess för andra än innehavaren av skattekontot. Det går alltså inte längre att ta reda på uppgifterna via blankett SKV 4820 eller tjänsten e-transport.

Upphandlingsmyndigheten redogör i sitt webbstöd om hur dessa uppgifter ändå kan hämtas in.

För skattskyldiga i Sverige är Kronofogden en källa till kunskap liksom de olika kreditupplysningsföretagen. Uppgifter om obetalda skatter och socialförsäkringsavgifter är nämligen offentliga hos fogden.

I dagsläget finns dock inte någon lösning hos Kronofogden som motsvarar Skatteverkets tidigare tjänst med SKV-blankett och e-transport. Den som bara frågar enstaka gånger kan göra det via mejl medan större upphandlare bör kika på filöverföringsalternativet.

Enligt Upphandlingsmyndighetens bedömning bör upphandlande myndigheter hämta in uppgifter om obetalda skatter eller socialförsäkringsavgifter. Detta för att bland annat underlätta vid anbudsgivning. En leverantör kan förstås också själv logga in hos Skatteverket för att hämta in bevisen.

Leverantörer som är skatteskyldiga i andra medlemsstater måste i de flesta fall i stället själva ge in bevis om skatter och socialförsäkringsavgifter.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

One thought on “Så hämtas sekretessbelagda bevis

  1. Så,

    Handlingar som är sekretess på en myndighet är offentliga hos en annan?

    Logiken i det?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *