André Hoddevik
André Hoddevik uppmanar till polisanmälan. Foto: Difi.

Bluffakturor nu också elektroniska

Hittills har svindlarna nöjt sig med att skicka pappersfakturor. I Norge har, vad som verkar vara, det första bedrägeriförsöket med standardiserad e-faktura just rapporterats.

Fakturabedragarna har av allt att döma börjat ta ny teknik i bruk. Den norska tidningen Valdres uppmärksammar de troligtvis första bedrägliga e-fakturorna i EHF (Elektronisk Handels Format) som är en norsk anpassning av standardformatet Peppol BIS.

Det är Direktoratet for forvaltning og ikt, Difi, som utvecklat EHF. Därifrån bekräftas att det är möjligt att skicka falska fakturor via denna kanal, precis som det är via mejl eller vanlig post.

André Hoddevik, sektionschef vid Difi, säger att det är upp till mottagarna att ha rutiner för att kontrollera om fakturerade varor och tjänster verkligen är beställda och levererade. Den enda kontroll som sker av EHF-fakturor är om de är tekniskt korrekta med samtliga fält ifyllda.

– Vi tar inte, och kan aldrig ta ansvar, för att kontrollera att betalningskravet är korrekt, säger han.

Uppmaningen är att alltid polisanmäla falska fakturor. Detta oavsett hur de har distribuerats.

Enligt Difi är driftföretaget Nets skyldigt att följa upp bedrägeriförsök mot den åtkomstpunkt som slussat fuskfakturorna ut på nätet. Difi agerar först i steg två:

– Kontakta den sändande åtkomstpunkten och låt dem stänga avsändaren. Om så inte sker kan vi stänga hela åtkomstpunkten.

I den norska delen av det paneuropeiska Peppolnätverket slickades under fjolåret över 90 miljoner EHF-fakturor. Ökningen är markant, året innan var siffran 58 miljoner.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *