Göran Arrius
Göran Arrius vill stärka skyddet ytterligare. Foto: Kalle Assbring.

Visselblåsare ska slippa källaren

Tacka visselblåsare för att en hel del felaktiga upphandlingar kommit upp till ytan. Nu föreslås stärkt skydd för de arbetstagare som larmar om missförhållanden, men många tycker regeringen skulle gå ännu längre.

Visselblåsare ska få ett förbättrat skydd. Regeringen går via en proposition vidare med förslaget om att stärka skyddet för arbetstagare som slår larm om missförhållanden på sina arbetsplatser.

TCO välkomnar lagen, men vill mer. Förbundet har under remissförfarandet pekat på svagheter som även Lagrådet uppmärksammat. Dessa har enligt Lise Donovan, chefsjurist på TCO, inte åtgärdats i regeringens proposition:

– Det skydd som finns i dag för visselblåsare är inte tillräckligt. Frågan är om det i praktiken blir någon större skillnad med den nya lagen.

TCO menar att ett klimat där medarbetare vågar framföra kritik är en tillgång för arbetstagare, arbetsgivare och samhället i stort.

Lagen är tänkt att skydda personer som vittnar om ”allvarliga” missförhållanden. Den ska gälla för alla arbetstagare, oavsett var de är anställda. Även inhyrda arbetstagare omfattas.

Sacos ordförande Göran Arrius är i huvudsak positiv till förslaget, men saknar inte invändningar.  Han tycker att skyddet borde vara ännu starkare:

– Förslaget är alltför otydligt när det gäller hur pass grova missförhållandena måste vara för att arbetstagaren ska skyddas och det skapar en onödig osäkerhet. Där brister tyvärr regeringens förslag.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *