Största danska mutaffären åter i rätten

Jens Stenbæk

Jens Stenbæk har lärt av mutaffären. Foto: Region Sjælland.

Den danska mutaffären går idag in på sitt slutvarv. Atea, både företaget och fyra före detta medarbetare, samt tre personer på Region Sjælland misstänks för givande respektive tagande av muta.

Leda upphandlingar effektivt
Kommunicera bättre med leverantörer och verksamhet
Upphandla funktion i praktiken
GDPR & offentlig upphandling
Kvalificerad IT-upphandlare
Tillämpningen av upphandlingskontrakt

Idag inleds huvudförhandlingen i vad som beskrivs som dansk offentlig sektors kanske största mutaffär. Processen har pågått en längre tid och redan i december i fjol dömdes de tre första personerna för att ha tagit emot elektronikprodukter från Atea.

Efter det har ytterligare tio offentliganställda hos exempelvis DSB, Udenrigsministeriet och Rigspolitiet fällts för samma brott. Nu är det dags för det stora målet mot personer som varit i ledande ställning inom Region Sjælland samt Atea – som är det av de största IT-leverantörerna till det offentliga Danmark.

Sju personer står inför skranket, tre från Region Sjællands IT-organisation och fyra har arbetat på Atea. Det åttonde målet är mot Atea som företag.

Enligt åklagaren handlar det, utöver hårdvara och kraftigt rabatterade IT-produkter, även om resor och måltider till offentliga beslutsfattare i inköpsfrågor. Hotelvistelser har skett i Dubai och Las Vegas.

Regionkommitténs ordförande Jens Stenbæk vill inte kommentera rättegången. Han poängterar dock att den inte riktar sig mot Region Själlands cirka 17 000 anställda, utan mot tre personer som inte längre arbetar inom organisationen. Överträdelserna gjordes mellan åren 2009 och 2014.

– Även om jag såklart helst skulle vilja att det här aldrig hänt så går vi stärkta ut ur processen eftersom regionrådet kontinuerligt och systematiskt har stramat upp interna regelverk och uppföljning.

Domstolen i Glostrup räknar med att målet kommer att kräva 32 rättegångsdagar fram till i början av nästa år.


Praxisdagen

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *