Sahlgrenska slirar på reglerna

Sahlgrenska universitetssjukhuset har utan upphandling införskaffat medicinteknik för miljonbelopp. Affären kryddas av att sjukhusdirektören har styrelseuppdrag hos leverantören Vitrolife.

Sahlgrenska universitetssjukhuset har under de gångna tre åren, utan regelrätt upphandling, köpt medicinteknik för elva miljoner kronor från företaget Vitrolife. Enligt Göteborgs-Tidningen, som uppmärksammat det hela, finns heller inget avtal.

– Det är graverande. Vi har gjort fel, säger sjukhusets inköpsstrateg Conny Corneliusson till tidningen.

Sett i relation till Sahlgrenska universitetssjukhusets totala inköpsvolym, sjukhuset är Nordens största, är LOU-avsteget visserligen marginellt. Det är frågan om möjligt jäv som står i fokus.

Sjukhusdirektör Barbro Fridén sitter nämligen på dubbla stolar. Hon har en plats i det säljande bolagets styrelse, en bisyssla som hon är öppen med och som dessutom godkänts av Västra Götalandsregionens ledning.

Nu utlovar sjukhuset en utredning om hur det kom sig att LOU inte hedrats. Regiondirektör Ann-Sofi Lodin flaggar också för förbättrad internkontroll inom Västra Götalandsregionen. Även Konkurrensverket har uppmärksammat missförhållandet genom att initiera ett uppföljningsärende.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *