Jämtkraft Arena
Misstänkta luftaffärer på hemmaplan. Foto: Östersunds kommun.

Polisanmälan under politisk enighet

Östersundshems tidigare vd anklagas för att via luftfakturor och tveksamma upphandlingar ha slussat pengar till ortens fotbollsklubb. Rättegången börjar till hösten och nu slår bolaget till med en polisanmälan.

Rättegången mot Östersundshems tidigare vd Daniel Kindberg inleds den 5 september. Han anklagas för att genom bland annat grov trolöshet mot huvudman ha bidragit till ”det jämtländska fotbollsundret” genom att slussa pengar till Östersunds FK.

I dagarna har Östersunds kommun dessutom lämnat in polisanmälan mot Daniel Kindberg. Även bostadsbolagets tidigare verkställande direktör anmäls. Bosse Svensson, styrelseordförande i Rådhus AB som är moderbolag för kommunens bolag, förklarar varför:

– Avsikten med anmälan är att säkra en bred rättslig prövning av de omständigheter som kommit fram i samband med våra egna utredningar av vad som hänt i Östersundshem, och som inte hanteras i den pågående rättsprocessen mot Daniel Kindberg.

Sedan tidigare driver Östersundshem ett skadeståndskrav inom ramen för nu pågående rättsprocess. För att det ska vara möjligt att driva skadeståndstalan även i de fall som inte berörs i det åtalet måste en rättslig prövning till. Detta eftersom affärerna genomförts under en tidsperiod där dåvarande vd beviljats ansvarsfrihet.

– Vi strävar efter att göra allt för att kunna få tillbaka de pengar som vi anser att skattebetalarna förlorat, säger Bosse Svensson.

Enligt den granskning som Ernst & Young gjort på uppdrag av Östersundshem har bolaget överfakturerats med cirka tio miljoner kronor. Bedömningen är att vd har brutit mot såväl god affärssed som Östersundshems upphandlingspolicy.

Denna färska polisanmälan gäller omständigheterna runt de konsultkontrakt med en leverantör som de anmälda kan ha haft samtidigt som de gjorde omfattande affärer med leverantören å Östersundshems vägnar. Även en uppmärksammad markaffär ingår.

Samtliga politiska partier står bakom beslutet att polisanmäla.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *