Danske Bank
Riskerar kundtapp. Foto: Danske Bank.

Penningtvätt aktualiserar bankbyte

Penningtvättsanklagelserna mot Danske Bank kan resultera i minskade uppdrag från det offentliga. Flera danska kommuner undersöker möjligheterna att dra sig ur redan upphandlade avtal.

Våra skattekronor förtjänar en riktig bank. En bank som inte ser genom fingrarna med skatteparadis och penningtvätt.

Det uppropet kommer från Oxfam Ibis i Danmark som vill att de kommuner som upphandlat tjänster från Danske Bank, som anklagas för penningtvätt i Estland, ska se sig om efter en annan leverantör. Enligt organisationen anlitar 54 av landets 98 kommuner Danske Bank, vilket betyder en lika stark ställning som Nordea har i Sverige.

Københavns kommune hör till dem som funderar i dessa banor:

– Vi undersöker just nu de rättsliga möjligheterna att avsluta samarbetet med Danske Bank. Penningtvätt är oacceptabelt, bekräftar överborgmästare Frank Jensen via Twitter.

Kommunen har som princip att inte anlita företag som flyr skatt eller hjälper andra till skatteflykt. Om ungefär en månad väntas utredningen vara färdig.

Bakom initiativet står Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale, SF och DF. De Konservative och Venstre röstade emot och vill vänta in de redan pågående utredningarna mot banken.

Jakob Næsager, gruppledare för De Konservative, oroas dessutom för att det kan kosta kommunen att bryta ingångna avtal:

– Därför är det bättre att avvakta till nästa upphandling.

Albertslund, Odsherred och Rudersdal hör också till de kommuner som aktivt undersöker möjligheterna att lämna Danske Bank. Hørsholm, Kolding och Rebild kommer att ta ställning om banken döms.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *