Fler misstänkta i växande muthärva

Ove Eriksson

Ove Eriksson åtalsanmäler tio medarbetare. Foto: Tord Strømdal.

Riksgälden har åtalsanmält elva medarbetare för att ha tagit emot utrustning från Labcenter. Härvan sprider sig nu till Sjöfartsverket och Region Östergötland.

Leda upphandlingar effektivt
Kommunicera bättre med leverantörer och verksamhet
Upphandla funktion i praktiken
GDPR & offentlig upphandling
Kvalificerad IT-upphandlare
Tillämpningen av upphandlingskontrakt

Sjöfartsverket åtalsanmäler tio medarbetare för skälig misstanke om mutbrott efter att de mottagit utrustning i form av surfplattor med mera från utbildningsleverantören Labcenter. I juni anmälde Riksgälden elva personer.

– Vår bedömning är att det kan föreligga skälig brottsmisstanke om mutbrott, säger Ove Eriksson, tillförordnad generaldirektör för Sjöfartsverket.

Enligt Sjöfartsverkets fakturagranskning upptäcktes varor som inte hade med utbildningen att göra. Tio medarbetare misstänks för att ha tagit emot bland annat surfplattor, telefoner och presentkort i samband med kurser.

– Vi ser allvarligt på det inträffade. Att vara offentligt anställd tjänsteman innebär att man aldrig får missbruka sin ställning.

Redan i samband med Riksgäldens anmälan förklarade Michael Schebesta, vd för Labcenter, att labbtillbehöret ska möjliggöra för kursdeltagare att vidareutveckla sig efter kursens slut. Den myndighet som betalar utbildningen blir ägare till labbtillbehöret.

Till Inköpsrådet säger Michael Schebesta att presentkort finns då det saknats lämpliga labbtillbehör till vissa labbar:

– Deltagaren har då med presentkortet själv kunnat välja lämpligt tillbehör för specifik labb.

All försäljning på Labcenter sker över webben. Enligt företaget kan den som inte vill ha ett labbtillbehör istället välja rabatterat pris eller att Labcenter står för hotellvistelsen under kurstillfället.

– Enligt vår personal har det varit väldigt otydligt att det har funnits ett rabatterbjudande, säger Daniel Lindblad, pressansvarig vid Sjöfartsverket, till Corren.se.

Om det håller inte Michael Schebesta med. De kursdeltagare som inte vill ha, eller inte kan ta emot något tillbehör, har alltid kunna välja bort labbtillbehöret genom att välja rabatt i stället.

– Reducerat pris är alltid initialt för-markerat vid beställning. Val av labb med tillbehör måste beställaren själv alltid aktivt välja. Om inget val görs, får man per automatik en kursbokning med reducerat pris och utan något tillbehör.


Praxisdagen

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *