Hans Kreisel
Hans Kreisel bekräftar felaktigheter kring representation. Foto: Paulina Holmgren.

Festar med anbudsgivare

Skellefteå Kraft bjuder politiker och företagare på ishockey, mat och alkohol. En fest i logen på arenan i Skellefteå hölls med en anbudsgivare – under pågående upphandling.


På Skellefteå Kraft Arena har sponsrande kraftbolag en loge. Till den bjuder det kommunägda företaget in samarbetspartners, men även anhöriga till anställda, för att se Skellefteå AIK:s hemmamatcher.

SVT har i flera reportage granskat representationen, där bland annat alkohol serveras. En av dessa bjudningar skedde tillsammans med en leverantör av fibertjänster. Det handlar knappast om dialogfasen – det var under pågående upphandling värd sex sju miljoner kronor och på sista dagen då det kunde ställas frågor kring den.

Norran, tidningen som upptäckte de festbilder som lagts upp på Instagram, har pratat med Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt och expert på offentliga upphandlingar. Han menar att det som skett kan vara ett brott mot likabehandlingsprincipen:

– Det som är problematiskt är att de har partajat med bara en anbudsgivare under en pågående upphandling.

Anders Pettersson är vd för Skellefteå Kraft Fibernät. Av hans mejl till tidningen framgår att man bjudit ”genomförandepersonal och deras arbetsledare” i företag som man redan har avtal med.

– Vi förutsätter att det inte förekommit något informationsutbyte beträffande upphandlingar vid tillfället.

Hans Kreisel, vd och koncernchef för Skellefteå Kraft, kommenterar logeaktiviteterna med att ett affärsdrivet företag som verkar på en konkurrensutsatt marknad behöver utveckla relationerna med det övriga näringslivet. Han tillstår dock rutinbrister kring representationen.

– Som en följd av detta har vi nu förändrat rutinerna för rapporteringen, så att det tydligare framgår vad som är syftet med representationen och vem som deltagit. Vi har också reviderat lön i efterhand i de fall där det gjorts misstag.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *