Backar efter vacklande värdegrund

Sverige är inte så befriat från korruption som många vill tro. Vår nation backar på listan över världens minst korruptionsutsatta länder.

Sverige halkar ner på Transparency Internationals prestigefyllda lista över världens minst korruptionsutsatta länder. Det sker samtidigt som vi av TV4 Kalla fakta-granskning, som mynnade ut i programmet Slottsherren, påminns om att problematiken inte bara finns i fjärran länder.

Efter att år 2015 ha varit världens tredje minst korrumperade land faller Sverige år 2016 till plats fyra. Danmark, Nya Zeeland och Finland ligger bäst till i den senaste indexmätningen.

Ulla Andrén är ordförande för Transparency International Sverige:

– Under det senaste året har vi tyvärr upplevt hur värdegrunden har vacklat betänkligt. Ledande personer har visat sig sakna etisk kompass och genom korrupta beteenden skadat förtroendet för olika statliga institutioner.

Enligt det så kallade corruptions perceptions index är Danmark minst korrupt medan Somalia, på sista plats av 176 länder, bedöms som mest korrupt. Index baseras på en sammanvägning av data från oberoende institutioner som specialiserat sig på analys av samhällsstyrning, affärsklimat och landrisker.

Transparency International Sverige poängterar att lokal offentlig förvaltning inte ingår i korruptionsindexet. Det betyder att kommuner och landsting inte har granskats.

– De komplexa uppdrag som kommuner och landsting har att hantera innebär att det finns stora behov att öka kunskap och medvetenhet om korruptionsrisker inom dessa sektorer, menar Ulla Andrén.

Hon varnar för att slå oss till ro med fjärdeplaceringen:

– Vi behöver vi arbeta vidare med att främja öppenhet, ansvar och integritet för att förebygga korruption.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *