Karin Ernlund
Karin Ernlund föreslår problemlösningshjälp. Foto: Centerpartiet.

Föreslår en upphandlingsombudsman

VALET 2018 Centerpartiet går till val med löfte om att vitalisera näringslivsklimatet i Stockholm. En särskilt ombudsman ska hjälpa främst småföretagare med bland annat upphandlingsproblem.


Stockholm har enligt företagens åsikt inte det positiva näringslivsklimat som borde anstå en huvudstad. Kommunen har exempelvis placerats allt sämre i Svenskt Näringslivs klimatranking under senare år.

Centerpartiet ser särskilda svårigheter för små företag och föreslår därför en företagsombudsman för att skydda dem från orättvis behandling. Tanken är att företagen ska kunna vända sig till en ombudsman vid problem med tillståndsgivning, offentlig upphandling och kommunikation med myndigheter.

– Vi behöver någon som kan försvara företagarna i vardagen. Stockholm måste vara på absoluta toppen när det gäller företagsklimat, säger Martin Ådahl, Centerpartiets chefsekonom.

Enligt förslaget ska företagsombudsmannen ha rätt att granska upphandlingar och kräva förenklingar för att garantera att även mindre företag har möjlighet att klara byråkratin och delta i upphandlingarna. Ombudsmannen ska också hjälpa till att skynda på långa överklagandeprocesser som ofta är omöjliga för mindre företag att fullfölja.

En annan uppgift blir att företräda och tillvarata småföretagares intressen. Detta eftersom dessa ofta saknar egna experter inom exempelvis skatter och juridik –  och inte heller alltid vågar inleda process mot en myndighet.

Förslagsställarna vill även att det bland befogenheterna ska ingå möjlighet att tvinga myndigheter att ompröva beslut.

– Företagarna ska veta att de har någon som alltid lyssnar på dem i Stockholms stadshus och att det finns en instans dit man kan vända sig när byråkratin lägger krokben för företaget, säger Karin Ernlund, gruppledare för Centerpartiet i Stockholm.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

3 reaktioner på ”Föreslår en upphandlingsombudsman

  1. Om centern i Stockholm kan påskynda våra domstolar så tycker jag att de ska sätta in en ombudsman omgående. Sen kan tydligen centern även tvinga upphandlande myndigheter att ompröva beslut.
    WOW, tråkigt att de inte fick makten. eller var det bara valfläsk?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *