Johan Svensson
Johan Svensson kortade upphandlingen med tydlighet. Foto: Ellevio.

Tusen sidor för en miljon mätare

Det är inte varje dag som Ellevio upphandlar en miljon elmätare med montage. Att redan vid förfrågningstillfället skicka ut det tusensidiga avtalsförslaget kortade processen.


Just nu pågår en omfattande omställning av det svenska energisystemet. För att möta energiomställningens krav och kundönskemål på bland annat förbättrad information kommer elnätsbolagen att byta ut drygt fem miljoner elmätare samt bakomliggande IT-system.

Ellevio, som är ett av landets största elnätsbolag, har just valt leverantör av en dryg miljon mätare inklusive installation, kommunikationslösning och systemimplementation.

Upphandlingen i miljardklassen vanns av Malmöbaserade One Nordic och den franska teknikjätten Sagemcom. Avtalet sträcker sig över tio år, med möjlighet till förlängning i maximalt sex år.

– Partnerskap är någonting som vi på Ellevio värderar högt och har fokuserat på under hela upphandlingsprocessen. Komplexa infrastrukturprogram som detta kräver ett starkt och transparant samarbete för att lyckas, säger Johan Lindehag, vd på Ellevio.

Johan Svensson, ansvarig för mätarbytesprojektet, berättar om ett mycket omfattande avtal på över tusen sidor. Ellevio skickade ut ett i alla delar färdigt avtalsförslag redan vid förfrågningstillfället:

– Det leder till att förhandlingsprocessen både kan förkortas och att alla inblandade verkligen förstår, redan innan avtalet tecknas, vad som ingår, säger han och betonar att det är avgörande för ett framgångsrikt samarbete i framtiden.

Han gläds över att upphandlingsprocessen har löpt bättre än plan:

– Återkopplingen från marknaden är att upphandlingen skötts väldigt professionellt och där ger vi samma feedback till de aktörer som deltagit i upphandlingen.

I början av året valde Ellevio leverantör av de system som ska hantera informationen från mätarna. Med detta senaste tilldelningsbeslutet är hela upphandlingen avklarad.

De nya mätarna kommer till en början att installeras i ett pilotprojekt i Stockholm under perioden april 2020 till september 2020. Ellevios samtliga 960 000 kunder kommer att ha fått en ny mätare innan utgången av år 2023. Affären kommer att sysselsätta drygt 150 av One Nordics ingenjörer samt tekniker i fält.

– Detta är ett av våra strategiskt viktigaste projekt för att förverkliga ett klimatsmart samhälle, säger Johan Lindehag.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *