Mikael Lindfors
Mikael Lindfors har hårdjobbande tjänstemän. Foto: Norsjö kommun.

Tecknar avtal som bara politiker kan

Norsjö kommuns tjänstemän tecknar kontrakt som egentligen bara politiker kan. Flera stora upphandlingar har, reglerna till trots, inte beslutats politiskt eller anmälts till kommunstyrelsen.

Tjänstemän vid Norsjö kommun har enligt tidningen Norrans granskning fattat beslut i en rad upphandlingar som enligt gällande regler egentligen skulle ha beslutats politiskt. Många beslut har heller inte anmälts till kommunstyrelsen, vilket också strider mot kommunens regler.

– Jag kan bara beklaga i de fall vi gjort fel och vi håller på att titta på det här, säger Katarzyna Wikström, kommunchef i Norsjö, till tidningen.

Kommunchef och verksamhetschefer har enligt gällande delegeringsordning rätt att teckna avtal upp till tröskelvärdet 2 096 097 kronor. Vid upphandlingar som ligger mellan tröskelvärdet och fem miljoner kronor får allmänna utskottet och utbildnings- och omsorgsutskottet besluta på delegation.

Affärer värda mer än fem miljoner kronor måste upp till kommunstyrelsen. Dessutom ska delegeringsbeslut anmälas till kommunstyrelsen.

Tidningen har gått igenom de tretton största avtalen, bland annat skolskjuts, maskintjänster och snöröjning. Av dem har bara fyra handlagts på ett korrekt sätt.

Som av en händelse är Norsjö nominerad till utmärkelsen Sveriges Kvalitetskommun 2019. Luleå, Norsjö, Sollentuna, Vallentuna och Ängelholm tävlar om att bli den kommun som har lyckats bäst med att utveckla och förbättra demokrati, verksamheter, arbetsmiljö och samhällsbyggande.

– Jag är stolt men inte förvånad då jag vet att vi har kompetent personal som gör sitt yttersta för att hålla en hög kvalitet, säger Mikael Lindfors, kommunstyrelsens ordförande.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *