pengar
Internationella plånboksprodukter. Foto: Riksbanken.

Svenska sedlar ut på upphandling

Amerikanska Crane vill flytta sedelproduktionen från Tumba till Malta. Det får Riksbanken att säga upp avtalet med företaget för att börja leta närmare alternativ.


Riksbanken producerade i många år svenska mynt och sedlar i egen regi. År 2001 köptes Myntverket av Mint of Finland och året därpå såldes Tumba Bruk till det amerikanska företaget Crane.

Sedan dess upphandlar Riksbanken såväl mynt- som sedeltillverkning på den internationella marknaden. Sedlarna har fortsatt att tillverkas i Tumba medan mynten präglats utomlands sedan år 2008.

Nu vill Crane lägga ner det anrika sedeltryckeriet i Tumba. För en tid sedan varslades personalen på tryckeriet. Bolaget kommer att mot årets slut flytta denna del av verksamheten till Malta. Kvar i Tumba blir bland annat design.

Annemarie Watson, vd för Crane Currency, säger att man sedan förvärvet har investerat över 800 miljoner kronor i att effektivisera anläggningen:

– Men även med dessa investeringar är det svårt att få lönsamhet i en anläggning med endast en produktionslinje.

Flyttbeskedet har fått riksbanken att säga upp avtalet med Crane. I avtalet står nämligen att de svenska sedlarna ska tryckas i just Tumba.

Riksbanken arbetar nu för att hitta en ny leverantör. Riksbanken har mycket stränga krav på både kvalitet och säkerhet vid upphandlingen. Tidigare har det ställts krav på att tryckningen, av säkerhetsskäl, ska ske i norra Europa eller Mellaneuropa.

Eftersom Riksbanken följer lagen om offentlig upphandling kan även svenska sedlar komma att tillverkas utomlands framöver.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *