Louise Strand
Louise Strand bjuder på goda exempel. Foto: Per Eriksson.

Upphandlare inspireras av varandra

Louise Strand vill att vi ska bli bättre på att lära av varandra. Så här gör hon för att ta tillvara på de kunskaper som finns inom inköpsavdelningarna.


För fjärde året i rad arrangerar Louise Strand, inköpsdirektör vid Region Skåne, i år en goda-exempel-dag för sina kolleger. Koncerninköps sammanlagt cirka 65 medarbetare samlades för att lära – av varandra.

– Det finns mycket kompetens internt och vi kan lära mycket av varandra, inom och mellan inköpsorganisationer, säger hon.

Goda-exempel-dagen är inte enda tillfället för kunskapsöverföring. Vid varje avdelningsmöte presenterar några medarbetare aktuella genomförda upphandlingar eller förhandlingar.

– Jag har en ambition att skapa en så kallad lärande organisation.

Utöver det interna erfarenhetsutbytet odlar Region Skåne kontakter med andra upphandlande myndigheter. Nyligen var 15 kollegor från Helsingborgs stads inköpsavdelning på besök.

– Det blev en intressant eftermiddag med en hel del diskussioner. Henrik Karlsson, inköpschef i Helsingborg, talade om deras arbete med inköpsanalys och tre inköpare från Region Skåne presenterade några av sina genomförda upphandlingar.

Under årets goda-exempel-dag berättade Johan Arnesson hur flödesanalys kan användas inför en upphandling. Att släppa loss leverantörernas kreativitet är en annan metod som visat sig fungera mycket väl. Anja Ekstrand visade på fördelarna med att inte detaljstyra i onödan.

Svårigheterna att upphandla och avropa hyrläkare och hyrsköterskor är allmänt kända. Anna Peterssons lösning, med fasta priser och en avropsmodell där den leverantör som är först till kvarn får uppdraget, presenterades för en tid sedan på Inköpsrådet.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *