Upphandling fixar sommarjobb för unga

Kiarash Kaffashpour

Kiarash Kaffashpour ordnar jobb. Foto: Solna stad.

Tekniska förvaltningen i Solna hjälper kommunens unga till sommarjobb. Sedan i fjol ställs krav på att ta emot sommarjobbare vid upphandling av vissa tjänster.


Sommarjobb är överlag en bristvara. Tekniska förvaltningen i Solna stad använder sina upphandlingar som verktyg för att skapa meningsfull sysselsättning,  som dessutom ger en egen liten inkomst, för kommunens unga under sommarlovet.

Kiarash Kaffashpour är stabschef för upphandling och avtalsuppföljning vid Solna stads tekniska förvaltning. Han beskriver ett långsiktigt och systematiskt arbetssätt:

– Redan i upphandlingsfasen ställs tydliga krav på leverantörerna om att de ska erbjuda platser för sommarjobbare.

På två år har antalet sommarjobb i Solna stad tredubblats.

– Tekniska förvaltningen har i år bidragit till att skapa nya sommarjobb till 40 solnaungdomar.

Satsningen har många syften. Det handlar om att ge ungdomar möjlighet att nosa på yrkeslivet samtidigt som arbetsgivare får en chans att lära känna potentiella framtida arbetstagare.

– Det känns kanon att kunna hjälpa till på det här sättet, säger Kiarash Kaffashpour som berättar att detta är första året som upphandlade avtal genererar sommarjobb.

Sommarjobben varar mellan två och fyra veckor och riktar sig primärt till solnaungdomar födda år 1999 och 2000. Företagen förbinder sig att handleda, betala lön och följa stadens villkor.

– Rekryteringen görs av kollegorna vid kompetensförvaltningen. Tekniska förvaltningen fixar jobben och kompetensförvaltningen sköter själva rekryteringen och matchning mellan sommarjobbare och entreprenörerna.

Vilken typ av jobb handlar det om?

– Allt från trädgårdsarbete och andra praktiska insatser, som exempelvis service, till administration.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *