Ardalan Shekarabi
Nationella upphandlingsstrategin snart klar enligt Ardalan Shekarabi. Foto: Bo Nordlin.

Shekarabi lovar: strategi snart klar

Regeringens nationella upphandlings skulle vara klar i januari/februari, men har ännu inte presenterats. Inköpsrådet vet varför.

Det har varit märkbart tyst kring regeringens initiativ till nationell upphandlingsstategi. Senhösten 2015 bjöd finansdepartementet in till flera workshops för att fånga upp åsikter och idéer – sedan dess har det inte hänt särskilt mycket. I alla fall inte utåt.

Enligt den ursprungliga tidplanen skulle strategin ha varit klar i januari/februari. Nu har mitten av juni månad passerat – och fortfarande syns ingen strategi.

Väntan på upphandlingsstrategin är snart över. Det lovar Ardalan Shekarabi som förklarar dröjsmålet med vikten av att inte hasta fram ett så viktigt dokument.

Civilminister berättar att man just nu lägger sista handen vid arbetet med strategin. Apropå väntetiden säger han till Inköpsrådet:

– Syftet med strategin är att sätta en ny inriktning. Slarviga strategier finns det gott om, men på det här området ska inget hastas fram.

På frågan om varför arbetet har dragit ut på tiden säger Ardalan Shekarabi att han ser med allvar på de här frågorna:

– Man bör komma ihåg att Sverige aldrig har haft en strategi på det här området.

När väntas regeringen kunna presentera detta vägledande dokument?

– Jag kan säga så mycket att den som väntar på något gott kanske inte ska behöva vänta allt för länge.

Han avfärdar att det extra ansvar för e-förvaltningsfrågor som lades på honom vid regeringsombildningen stjäl tid.

– E-förvaltningsfrågorna har en mycket välkommen plats i min portfölj. Tillsammans med mina andra ansvarsområden så ger det nya området snarare draghjälp åt de andra. På så sätt hänger de ihop.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *