Regeringen vill fortsätta att utreda

Lars-Arne Staxäng

Gräddfil för löntagarägda företag oroar Lars-Arne Staxäng. Foto: Moderaterna.

Upphandlingsområdet är inte färdigutrett, utan fler förändringar väntar. Civilministern planerar att, när de tre direktiven är genomförda, tillsätta en utredning med uppgift att se över de nationella reglerna.

Leda upphandlingar effektivt
Kommunicera bättre med leverantörer och verksamhet
Upphandla funktion i praktiken
GDPR & offentlig upphandling

Lars-Arne Staxäng, moderat riksdagsledamot från Lysekil, oroas av den rapport från Stockholms arbetarekommun som Inköpsrådet tidigare rapporterat om. I den för socialförsäkringsminister Annika Strandhäll med flera fram förslag som att premiera löntagarägda företag vid upphandlingar.

Nyligen ställde han en fråga om detta i riksdagen till finansminister Magdalena Andersson. Nu kommer svaret – från civilministern, eftersom frågan innefattar en upphandlingsrättslig aspekt.

Ardalan Shekarabi meddelar att några konkreta förslag att ta ställning till inte finns just nu. Han konstaterar också att det på upphandlingsområdet för närvarande pågår ett arbete med att genomföra tre direktiv:

– När arbetet är genomfört kommer jag att tillsätta en utredning med uppdrag att se över de nationella reglerna. Vilka frågor som kommer att ingå i denna översyn är inte klart.

Lars-Arne Staxäng, som menar att en nationell lagstiftning på området skulle påverka näringslivet och företagare som har anställda, låter sig inte lugnas:

– Anmärkningsvärt att regeringen överväger att eventuellt premiera löntagarägda företag, twittrar han.


Praxisdagen

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *