Bo Nordlin
Bo Nordlin, grundare och chefredaktör för Inköpsrådet.

”Ohederligt, minister Shekarabi”

KRÖNIKA Ardalan Shekarabi debatterar ohederligt när han plockar citat från sina politiska motståndare ur ett sammanhang och placerar dem i ett helt annat.

Politiska debatter om offentlig upphandling brukar vara stillsamma tillställningar. De flesta är överens om det mesta och ofta är det mest tomma ord. Men nu i debatten om kollektivavtal hettar det till rejält. Här finns det en tydlig åsiktsskillnad och det märks.

Tyvärr blir också ärligheten lidande av hettan i debatten. Civilminister Ardalan Shekarabi gjorde det största övertrampet när han kommenterade ett debattinlägg från Moderaterna Maria Malmer Stenergard och Ulf Kristersson.  Ardalan Shekarabi gjorde det på Socialdemokraternas kommundagar i Örebro. Han låtsades i talet att hans politiska motståndare tycker att det är bra att städare tjänare elva kronor i timmen, att motståndarna ser de elva kronorna som bra valuta för skattemedlen när vi upphandlar städning.

I talet tog han till knepet att pausa, ta upp ett papper och läsa innantill när han skulle citera sina motståndare. Det verkar mer autentiskt – han vinnlägger sig om att citatet ska vara korrekt. Kanske är det typiskt: när han är som längst från sanningen, måste det se som mest äkta ut. Visst var citatet rätt återgivet, men taget ur ett sammanhang och placerat i ett helt annat. Det är förstås Ardalan Shekarabi väl medveten om, men jag tror inte att han skäms. Han var efteråt så nöjd med formuleringen att han la upp videoklippet från just den här passusen på sin Facebooksida.

Den ohederliga debattekniken fläckar ned Ardalan Shekarabi, som kan bättre än så här. Det finns hederligare sätt att angripa Moderaterna, som ju inte med ett ord i debattartikeln nämnde hur de vill komma åt problemet med usla lönevillkor.

Har jag citerat rätt?  Döm själv.

Maria Malmer Stenergard och Ulf Kristersson skrev i sin debattartikel i Dagens Industri den 3 mars att kraven på villkor enligt kollektivavtal leder till att ”… fler företag avstår från att lägga anbud vid offentliga upphandlingar, vilket leder till sämre konkurrens och mindre valuta för våra gemensamma skattemedel.”

Tio dagar senare, den 13 mars, höll Ardalan Shekarabi sitt tal:

”När Skatteverket kontrollerade städbranschen låg de lägsta lönerna på elva kronor i timmen. Ska vi ha det så här? Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson säger sig ha väldigt svårt att förstå varför det offentliga ska gå in och ta sitt ansvar vid offentliga upphandlingar. Han menar – och nu citerar jag – att det blir mindre valuta för våra gemensamma skattemedel. Till Ulf Kristersson och Moderaterna har jag bara en sak att säga: det offentliga ska inte bidra till social dumping.”

Du kan se hela talet här nedan, men du måste spola fram till 15:28 för att komma till den här delen.

Om Bo Nordlin

Grundare och chefredaktör för Inköpsrådet. Bo Nordlin har även grundat Upphandling24 och varit dess chefredaktör fram till september 2015.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *