Insyn i insynsrådets arbete

Michael Kazmierczak

Michael Kazmierczak bjuder på råd. Foto: Inköp Gävleborg.

Upphandlingsmyndighetens insynsråd finns för att utöva insyn och ge myndighetschefen råd. Michael Kazmierczak berättar om de frågor som rådet lyft under det gångna året.


Upphandlingsmyndighetens insynsråd fick för ett år sedan en rad nya medlemmar. Till dem som tog plats hör Inköp Gävleborgs verksamhetscontroller Michael Kazmierczak.

– Att få vara med att påverka Upphandlingsmyndigheten, och upphandling i Sverige, känns för mig som en hedersam uppgift, säger han.

I sin årsberättelse skriver myndigheten att insynsrådet har varit mycket aktivt och bidragit med värdefulla synpunkter. Efter ett år av uppdragets sammanlagt tre år passar Inköpsrådet på att fråga Michael Kazmierczak om vad gruppen gör rent praktiskt.

– Inom insynsrådet lyfts strategiska frågor. Det handlar om allt från sociala hänsyn, miljöfrågor, livsmedelsutredningen, digitalisering och nya sätt att upphandla till vad som kan göras för att motverka att det lämnas färre anbud.

Förbättrad inköpsstatistik hör till det som ventilerats särskilt. Den behövs för att strategiskt kunna lyfta den offentliga affären ännu mer i våra kommuner, regioner och statliga myndigheter.

– Statistiken ger oss möjligheter att kunna fokusera på rätt frågor, och med det kan vi ändra förutsättningarna att bli ännu bättre.

Michael Kazmierczak ser många positiva drivkrafter i arbetet med att utveckla den offentliga affären i Sverige. Som kommande potential nämner han samordning av upphandlingsfrågorna mellan myndigheterna.

– Även om den offentliga affären drivs på ett mycket positivt sätt från alla myndigheterna finns det säkert synergier som skulle kunna ge en bättre effekt av den offentliga affären och där en samlad kunskapsbas är viktig. Frågan är redan väckt och var den landar får vi se.

Insynsrådets sammansättning med olika professioner får ett gott betyg. Michael Kazmierczak hoppas såklart att hans erfarenheter kommit till nytta. Han anser att den förhållandevis unga Upphandlingsmyndigheten utvecklas väl:

– Fokus har förflyttats till en mer strategisk roll, och så bör det vara. Jag tycker att myndigheten möter upp till upphandlingssveriges krav och förväntningar på ett mycket bra sätt.

Att tro på affären och låta affären utvecklas är viktigt för Michael Kazmierczak. Oavsett lagstiftning finns det mycket att utveckla mellan upphandlare och anbudsgivare/leverantörer:

– Det gäller att se möjligheten i varje upphandling och därav är dialogen på marknaden viktig för mig.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *