Peder Björk
Peder Björk formulerar landets skarpaste upphandlingspolicy. Foto: Socialdemokraterna.

Får landets tuffaste upphandlingspolicy

Sundsvall får landets strängaste upphandlingspolicy. Kommunfullfäktige har röstat ja till bland annat det omdebatterade kravet på leverantörerna ska erbjuda heltidarbete.


Efter en lång debatt röstade den politiska majoriteten i Sundsvall kommun under gårdagen igenom en ny upphandlingspolicy. Den har varit mycket omdebatterad eftersom det, utöver villkor i nivå med kollektivavtal i samtliga leverantörsled, ställs krav på att anbudsgivare ska erbjuda heltidarbete till sina medarbetare för att få komma ifråga för de offentliga uppdragen.

– Det här är ett dråpslag mot Sundsvalls företagare och den utveckling som kommunen så väl behöver, menar Liberalernas fullmäktigeledamot Ingeborg Wiksten.

Oppositionsledaren Jörgen Berglund från Moderaterna har skrivit brev till företagarna i Sundsvall för att bilda opinion mot kraven. Han ser, liksom företagarna och deras intresseorganisationer, tydliga nackdelar:

– Det här beslutet innebör att det kommer att bli dyrare för skattebetalarna och färre företag kommer att kunna vara med och lämna anbud, säger han till Sundsvalls Tidning.

Socialdemokratiska kommunalrådet Peder Björk anser att kritiken är överdriven och att skärpningen har betydande fördelar:

– Genom att ställa högre krav i våra upphandlingar kan vi göra en rejäl skillnad både för de som arbetar i företagen, för miljön och för våra medborgare, säger han till Sundsvalls Tidning.

När det gäller de kollektivavtalsliknande kraven går man längre än regeringen. Utöver lön, semester, arbetstid ingår även försäkringar och tjänstepension i kravpaketet. Dessutom blir krav på meddelarfrihet och antidiskriminering obligatoriska.

Tanken är att den nya policyn ska träda i kraft efter årsskiftet 2016/17.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *