Marita Ulvskog
Marita Ulvskog vill ändra utstationeringsdirektivet. Foto: Bo Nordlin.

Dags för lika lön för lika arbete

EU-kommissionen föreslår nya regler för utstationerad arbetskraft. Kravet på lika lön för lika arbete för alla på samma plats, som är tänkt att stoppa lönedumpning, kan dock ha oönskade konsekvenser.


Europaparlamentets sysselsättningsutskott har röstat för kompromissförslaget till nya regler för utstationerad arbetskraft, alltså personer som arbetar i ett annat land än i det som de är anställda.

Lika lön för lika arbete ska nu gälla för alla på samma plats. En annan nyhet är att en utstationering kan pågå i som mest två år.

Med siffrorna 32 för och åtta emot röstade sysselsättningsutskottet igenom den föreslagna revideringen av utstationeringsdirektivet. Marita Ulvskog, tillförordnad ordförande för sysselsättningsutskottet och delegationsledare för de svenska socialdemokraterna i Europaparlamentet, välkomnar det tydliga beskedet.

– Lika lön för lika arbete på samma plats ska gälla från dag ett, säger hon och beskriver ett stort steg på vägen mot ett stopp för lönedumpningen i Europa.

Särskilt glad är Marita Ulvskog över att utskottet också röstade för att bredda den rättsliga grunden för regelverket så att den nu även omfattar sociala och fackliga rättigheter.

– Det betyder att vi nu har en verklig chans att återställa villkoren till tiden före lex-Laval.

Jasenko Selimovic, Europaparlamentariker för Liberalerna, beklagar däremot resultatet av omröstningen:

– Om detta resultat står sig kommer det ha enormt negativa konsekvenser. Exempelvis kommer det inte bli möjligt för turnerande teatrar och orkestrar att erbjuda sina föreställningar.

Måndagen den 23 oktober tar medlemsländerna ställning till EU-kommissionens förslag. Därefter vidtar trepartsförhandlingar mellan parlamentet, medlemsländerna och kommissionen.

Tidigast nästa vår kan en ny lagstiftning finnas på plats. Om förslaget passerar igenom hela processen kommer utstationerade medarbetare då att få samma ersättning som lokalt anställda.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

En reaktion på ”Dags för lika lön för lika arbete

  1. Det låter ju bra, men gäller detta överallt även hos svenska kommunanställda tex inom vården och omsorgen? och då LO förbunden kämpar för detta att riva lex laval så undrar jag hur blir det då i kommunal som lägger ribbor både högt o lågt, det råder otroliga löneskillnader på vårdpersonalen. Tex en uska där ena personalen tjänar 23000kr och en annan för lika arbete på samma arbetsplats har 32000kr, personal med samma utbildning och erfarenhet har olika löner ??och nyanställda får extremt mycket högre lön oavsett utbildning eller erfarenhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *