Prao
Dirk Wallem, Matilda Olenmark, Ardalan Shekarabi och Eva Nordmark. Foto: Johanna Hellén.

Ministern nyfiken på Göteborg

I onsdags gav sig Ardalan Shekarabi ut i upphandlingsverkligheten. Under praohalvdagen vid Göteborgs stad handlade många av civilministerns frågor om sociala och miljömässiga krav i praktiken.


I onsdags fick upphandlaren Dirk Wallem och resten av medarbetarna på Inköp och upphandling vid Göteborgs stad två både namnkunniga och upphandlingsintresserade personer på besök. Civilminister Ardalan Shekarabi gjorde politikerprao på förvaltningen i sällskap av TCO-ordföranden Eva Nordmark.

Syftet med praoförmiddagen var att ge inblick i en upphandlares vardag samt i hur Göteborgs stad arbetar med upphandling. Ministern hann delta i en avtalsgrupp om utplanteringsväxter där medarbetare från kommunens olika verksamheter plus samarbetspartners har möjlighet att påverka hur upphandling och avtal blir.

Utöver ett kort gästspel på förvaltningens leverantörsmöte hann Ardalan Shekarabi med ett internt projektmöte. Där ställde han frågor om allt från hur mycket som beställs från ramavtalen till sociala och miljömässiga krav.

– Jag tror det var väldigt värdefullt att se hur upphandling går till i praktiken, säger Dirk Wallem.

Bakom praon står TCO med Eva Nordmark som ordförande. Att ministerbesöket landade i just Göteborg beror på att Inköp och upphandling kommit långt när det gäller krav på arbetsrättsliga villkor vid upphandlingar.

– TCO uppskattar Göteborgs arbete och vi är glada att få medverka till att civilministern får en bild av stadens projekt.

Under ministerbesökets sista halvtimme hann Ardalan Shekarabi gå runt på förvaltningen för att byta några ord med olika medarbetare. Hit hörde upphandlingsledarna Matilda Olenmark, som är på gång att införa dynamiskt inköpssystem, och Ann Sagvall som arbetar för mer ekologisk mat i kommunens livsmedelsupphandlingar.

Göteborgs stad köper in varor och tjänster för drygt 20 miljarder kronor varje år.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *