Kristina Henriksson
Kristina Henriksson skärper leksakskraven. Foto: Halmstads kommun.

Ännu naturligare leksaker i Halmstad

Halmstad går tillsammans med Helsingborg i bräschen för giftfrihet i vardagen. Nu går det att avropa leksaker som är tillverkade av enbart naturmaterial.


För Halmstads kommun är leksaker och hobbymaterial som saknar förbjudna kemikalier en självklarhet. De produkter som avropas på ingångna avtal uppfyller Upphandlingsmyndighetens krav kring bisfenoler, ftalater och andra ohälsosamma kemikalier.

Nu tas ytterligare ett steg i arbetet med att minska barn och ungdomars exponering av farliga ämnen i förskola och skola. Kristina Henriksson, projektledare för Halmstads kommuns arbete med giftfri vardag, berättar att man inspirerats av Helsingborg stad:

– Vi har just slutit ett kompletterande avtal med Ekoleko för leksaker tillverkade av naturmaterial som ekologisk bomull, trä, ull och naturgummi.

Vid denna upphandling skärptes miljökraven samtidigt som alla plastprodukter exkluderades. Istället för att titta på pris fokuserade utvärderingen av de 70 produkter som ingick i varukorgen på kvalitet och kriterier såsom hur bra de stimulerar lek och rörelse.

– Även om vi bara lyckades locka en anbudsgivare noterar vi ett spirande intresse för leverantörshåll, säger Kristina Henriksson som räknar med fler anbud nästa gång.

Det kompletterande avtalet har av naturliga skäl inte samma bredd som ”basavtalet” som omsätter runt två miljoner kronor per år (2015). Att det finns intresse för det nyupphandlade sortimentet bland kommunens pedagoger, som tidigare tvingats leta denna typ av produkter utanför ramavtalet, är tydligt:

– Det känns bra att det nu finns helt giftfria och miljövänliga alternativ för framförallt de allra yngsta barnen.

Utbudet av ”naturliga leksaker” är än så länge bäst för de mindre barnen. Kristina Henrikssons förhoppning är att leverantörerna framöver kommer att utveckla detta sortiment också för 10-12-åringar och äldre.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *