Malmömässan
Kommek intar Malmömässan. Foto: Easyfairs.

Kommek: både innovativt och hållbart

Innovation, hållbarhet, styrning och e-handel. Det är ämnena för de upphandlingsinriktade inslagen under årets Kommek som arrangeras i Malmö kommande vecka.


Snart samlas runt 2 500 tjänstemän från kommuner, landsting och regioner samt och förtroendevalda till en av offentlig sektors största mötesplatser. Kommek arrangeras den 22-23 augusti på Malmömässan i Malmö.

Tonvikten under de båda dagarna ligger på ekonomi och styrning. Konferensens program går på teman som framtidens sjukvårdssystem, digitalisering, integration, korruption och hållbarhet. På programmet finns även upphandlingsrelaterade inslag.

Under seminariet ”Det finns mycket att vinna på e-handel” bjuds under onsdagseftermiddagen i lokal C en statusuppdatering. Hur långt man har kommit i arbetet, vilka utmaningar finns och vilka effekter har uppnåtts?

Kerstin Wiss Holmdahl, förbundsjurist vid SKL, med flera ger också inblick i nya krav och ny lagstiftning som kommer att påverka e-handel och e-fakturor.

På torsdag morgon handlar det om innovationsupphandling i lokal Julia. Region Skånes Lotta Ekwall Möller och Daniel Ljungberg har genomfört en sådan upphandling av fallprevention medan Otto Andersson har innovationsupphandlat miljövänliga förkläden.

Louise Strand, inköpsdirektör vid Region Skåne, utlovar tre råd för andra som vill prova där det viktigaste är att samarbete med andra aktörer kan ge större effekt. Det bjuds också på sju egna lärdomar:

– Bland annat hur indikativa anbud ger ett bättre och mer innovativt resultat.

Strax därefter intervjuas Gabriella Manieri, upphandlingschef i Malmö stad, om hur kommunen arbetar med hållbar upphandling. Platsen är Malmö stads monter.

Mer styrning ger bättre upphandling. Det menar Anna-Karin Renström, vd för Telge Inköp, som strax före lunch på torsdagen berättar om fördelarna med samarbete inom organisationen istället för att hantera inköpen utifrån vilken förvaltning som behöver anskaffa en vara, tjänst eller entreprenad. I lokal E.

Kommek har arrangerats sedan 1985.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *