Ardalan Shekarabi
Kampanjar för vinsttak. Foto: Bo Nordlin.

Vinsttak upp i riksdagen om två veckor

Riksdagsvoteringen om vinsttak i upphandlad skola och omsorg rycker allt närmare. I den socialdemokratiska kampanj som nu varvar upp menar Ardalan Shekarabi att regeringen har folkviljan med sig i denna fråga.


Trots att Lagrådet hade en hel del invändningar mot förslaget till vinsttak inom skola och omsorg (dock ej sjukvård) backar inte regeringen. Den 7 juni väntas riksdagen rösta om att begränsa vinsterna.

Förslaget kretsar kring införande av ett tillstånd för juridiska personer att ta emot offentliga medel. Till kraven för att få detta tillstånd hör att acceptera vinstbegränsning. Nivån är den som Ilmar Reepalu föreslagit i sin utredning: en högsta avkastningsränta på operativt kapital som inte får överstiga statslåneränta plus sju procent.

Det mesta pekar på ett nederlag för regeringen som i frågan även har stöd av Vänsterpartiet. Inför omröstningen kampanjar socialdemokraterna nu hårt under parollen #stoppavinstjakten. Det sker genom dörrknackning, namninsamling och i sociala medier.

– Jag tycker att det är viktigt att uppmärksamma svenska folket på att de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna går emot folkviljan i den här frågan, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

– En stor majoritet av folket, även av de borgerliga väljarna, vill se ett slut på obegränsat vinstuttag ur välfärden.

Sverigedemokraterna står i särskilt fokus. Socialdemokraterna menar att partiet anslutit sig till alliansens linje i fråga om vinsttak trots att man gick till val på att begränsa vinsterna i välfärden och förbjuda dem i skolan.

– Vi kommer att ställa alla de sverigedemokratiska riksdagsledamöterna runt om i landet som svängt i frågan sedan förra valet till svars under den här kampanjen, säger Ardalan Shekarabi.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *