HSN
Risk för fler och större böter. Foto: Fredrik Persson.

Värst ser ut att få det ännu värre

Stockholms läns landstings redan rekordstora upphandlingsböter ser ut att kunna bli ännu större. Nu utlovar landstinget krafttag för att följa lagen om offentlig upphandling.


Stockholms läns landsting har genomfört en lång rad felaktiga upphandlingar. Framför allt har det handlat om förlängningar som gjorts trots att avtalen inte gett den möjligheten.

Konkurrensverket har dragit landstinget till domstol i en lång rad fall – och vunnit. Hittills har över 17 miljoner kronor utdömts i upphandlingsskadeavgifter.

Det ser dessutom ut att bara vara början. En kommande granskning kan resultera i böteskrav på totalt 30 miljoner kronor. Den bedömningen gör Stockholms läns landsting.

Även här handlar det om vårdavtal som bedöms vara ogiltigt förlängda.

– Det är självklart inte bra att dessa avtal har bedömts inte följa gällande lagar för upphandling, säger Mikael Borin, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör vid Stockholms läns landsting.

Hans förklaring till att avtal förlängts är omsorg om patienterna:

– Förlängningen av avtalen har varit ett sätt att säkra vården för stockholmarna under tiden som stora förändringar i hälso- och sjukvården genomförs.

Löftet är nu att, i takt med att de planerade omställningarna genomförs, nu lägga stor kraft vid att säkerställa att avtalen med vårdgivarna följer gällande lagar för upphandling.

– Vi jobbar hårt med att avsluta dessa återstående avtal och få in dessa vårdgivare eller andra i någon av våra andra avtalsformer, säger Mikael Borin.

De avtal som landstinget riskerar böter för gäller radiologi samt avancerad medicinsk och kirurgisk vård.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *