Elizabet Haking
Elizabet Haking överklagar inte. Foto: Yanan Li.

Upphandlingsdom kan ge mer krångel

Distributionen av förbrukningshjälpmedel hem till patienter i Stockholms läns landsting har gått på kryckor de senaste månaderna. En upphandlingsdom kan komplicera hanteringen ytterligare.


Efter den uppmärksammade ”strumpaffären” tog Stockholms läns landsting över ansvaret för distributionen av de förbrukningshjälpmedel som patienter behöver hemma. Övertagandet från Onemed skedde den 1 juni.

Även om förbättringar successivt skett har distributionen hittills präglats av försenade leveranser. Problemen har varit så stora att landstinget bett patienter och anhöriga att mot kvitto själva köpa vad som behövs. Dessutom efterskänkts patientavgifterna under juni och juli.

En förvaltningsrättsdom kan dock ställa till mer problem.

Den tidigare leverantören Onemed har fått domstolen på sin sida vid överprövningen av upphandlingen av logistikpartner som Schenker vann. Onemed menade bland annat att SLSO blandat samman kvalificerings- och tilldelningskriterier på ett otillåtet sätt.

Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) kommer inte att överklaga den fällande domen. Chefläkare Elizabet Haking förklarar:

– Vi kommer att följa domstolens beslut och analyserar vad det kan komma att innebära Det är viktigt att vi inte tar några förhastade beslut.

Antingen kommer landstinget att själv sköta logistiktjänsten framöver. Det andra scenariot är att den tvistiga upphandlingen görs om. Till dess beslut har fattats om en ny upphandling av logistiktjänsten ska göras eller inte fortsätter SLSO att arbeta för att korta leveranstiderna.

– Det viktigaste är att det här inte får medföra några ytterligare problem för patienter och brukare, säger Elizabet Haking.

Cirka 125 000 invånare i Stockholms län får varje år utskrivet förbrukningshjälpmedel.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *