Karin Sundin
Karin Sundin föreslår upphandling. Foto: Region Örebro län.

Upphandling påskyndar förlossning

Återöppnandet av förlossningsverksamheten vid Karlskoga lasarett kan komma att påskyndas med flera år genom upphandling. Region Örebro län fattar in om kort beslut om vad som onekligen är en rätt ovanlig upphandling.

Med hänvisning till att patientsäkerheten stängdes förlossningen vid Karlskoga lasarett i fjol somras. Det råder dock stark politisk enighet inom Region Örebro län om att åter igen öppna denna enhet.

Fast det ställs en hel del krav för att så ska ske. Regionen måste långsiktigt och hållbart kunna upprätthålla och säkerställa en patientsäker förlossningsvård samt vård av akut sjuka nyfödda barn.

För att förstärka den neonatala vården handlar det rent praktiskt om att ett team med kompetens för stabilisering och akut vård av sjuka nyfödda barn finns tillgängligt dygnet runt under veckans alla dagar. En transportorganisation som tillåter att även de svårast akut sjuka nyfödda kan transporteras patientsäkert behövs också.

Sammanfattningsvis innebär detta en förstärkning av kompetens och utökad bemanning inom ett antal specialiteter. Fast enligt Karin Sundin, socialdemokratisk ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, är det är mycket svårt att rekrytera de kompetenser som behövs.

– För att påskynda återöppningen föreslår vi i majoriteten en upphandling av förlossningsverksamheten.

Beslut om upphandling kan fattas av regionfullmäktige innan sommaren med tilldelningsbeslut under hösten. Målsättningen är att kunna öppna förlossningen under 2021, vilket innebär en rejäl tidsvinst:

– Att för regionen själv specialistutbilda och kompetensutveckla personalen skulle ta många år.

Den politiska oppositionen ställer sig enligt SVT Nyheter Örebro starkt tvekande till att man kommer att hitta en vårdentreprenör som klarar kraven:

– Det finns ingen substans i förslaget. Hade vi trott att man kunde privatisera hade vi föreslagit det för längesen, säger Anna Ågerfalk, liberalt oppositionsråd.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *