Barbro Naroskyin
Barbro Naroskyin tar tillbaka hjälpmedlen. Foto: Fredrik Persson.

Upphandlad tjänst tillbaka i egen regi

Efter en av fjolårets mest uppmärksammade upphandlingar är det egen regi som gäller. Om ett knappt år tar Stockholms läns landsting över förbrukningshjälpmedlen från Onemed.

Stockholms läns landstings uppmärksammade ”strumpavtal” med Onemed avslutas i förtid den sista maj 2018.

Redan i höstas fick hälso- och sjukvårdsdirektör Barbro Naroskyin i uppdrag att förbereda ett återförande av verksamheten i egen regi. Nu presenteras förslaget till framtida uppläggning.

Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO), som är landstingets egen verksamhet, får i uppdrag att leverera förbrukningshjälpmedel. Det handlar om produkter för bland annat sårvård som patienter behöver för vård hemma.

Anna Ingmanson, ansvarig avdelningschef vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen, räknar med att mängden hjälpmedel som beställs kommer att öka. Med volymökning och förändrade upphandlingar väntas kostnaderna för uppdraget inte understiga dagens avtalsnivå på 450 miljoner kronor per år.

– Vilka priser det blir för olika produkter och leveranser vet vi först när kommande upphandlingar som SLSO och SLL Upphandling genomför är klara, säger hon.

Upphandling av produkterna kommer att genomföras enligt LOU av SLSO och SLL Upphandling. Det behövs ytterligare två eller tre upphandlingstjänster för att hantera uppdraget.

SLSO distribuerade förbrukningshjälpmedlen fram till dess att tjänsten upphandlades år 2008. I och med att denna organisation idag sköter andra hjälpmedelsverksamheter, till exempel medicinsk apparatur i hemmet, görs bedömningen att övergången kommer att gå bra trots en relativt kort startsträcka.

I riskanalysen slås fast att landstinget med egen-regi-alternativet får närmast total insyn. Med samma ägare finns inte längre risk för att utföraren vill skapa egna vinster.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *