Vaccinering
Dags igen… för influensavaccin. Foto: Shutterstock.

Upphandlad dos på väg att ta slut

Förra säsongens influensavåg slog hårt och nu är efterfrågan på vaccin stor. Ett upphandlat vaccin har redan restnoterats och det finns risk för brist även på det andra vaccinet.


Ett av årets influensavaccin, Vaxigrip Tetra, är restnoterat. Även det andra vaccinet som upphandlats, det heter Influvac Tetra, kan komma att stå inför en restnotering inom kort.

Enligt Läkemedelsverket beror detta på en oväntat hög efterfrågan. Tillverkarna vittnar om stort köpsug även i övriga delar av Europa, vilket leder till svårigheter att få extraleveranser till enskilda länder.

Västerbottens läns landsting har därför beslutat att de vaccindoser som finns ska reserveras till riskgrupperna.

– När det är brist på vaccin måste vi prioritera de som har störst medicinskt behov. Vi efterforskar samtidigt möjligheterna att få fram mer vaccin, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Västerbottens läns landsting.

Svenska landsting och regioner upphandlar för sig, vissa gör det tillsammans. Problemet i sammanhanget är att det tar sex månader att tillverka vaccin, vilket innebär att behovsprognosen görs redan på vårkanten.

Sanofi Pasteur har i år avtal med 15 av 21 landsting. Under årets influensasäsong har över en miljon doser av Vaxigrip Tetra levererats till Sverige.

På vissa håll i landet, exempelvis Blekinge och Skåne, finns det vaccin. Någon nationell översikt om vilka som har och inte saknas dock.

I exempelvis Finland upphandlas vaccin nationellt. Det pressar inte bara priset, utan innebär också att alla erbjuds samma typ av skydd. De svenska landsting/regioner som sitter låsta i gamla avtal kan inte erbjuda det bredaste vaccinet.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *