Pilatus PC-24
Utvalt flygplan. Foto: Pilatus Aircraft.

Turbulent tid för ambulansflyget

Planerna på en landstingsägd flotta av ambulansflygplan diskuteras flitigt sedan förvaltningsrätten stoppat kommunalförbundets upphandling. Åsikterna pendlar från onödigt till ett nytt sätt att utveckla verksamheten.


Samtliga landsting och regioner har gått samman i ett kommunalförbund för att upphandla en egen flygplansflotta för patienttransporter. De sex plan som är på väg att köpas in kostar närmare 700 miljoner kronor.

Region Skåne har tidigare riktat kritik mot satsningen. Som Inköpsrådet kunnat rapportera utreds nu möjligheterna att hoppa av detta samarbete.

Kritikerna finns spridda över hela landet. De kristdemokratiska landstingspolitikerna Birgitta Södertun och Birgitta Nordvall anser att förvaltningsrättsdomen är ett led i en dåligt underbyggd process för ett stort och kostsamt politiskt projekt. Åsikten är att skattebetalarnas pengar kastas in i en riskfylld mångmiljonaffär:

– Det tillhör inte regioner och landstings kärnuppgift att äga och driva flygplansverksamhet.

Branschorganisationen Svenska Flygbranschen ifrågasätter, kanske inte helt oväntat, varför landstingen ska äga och flyga dyra flygplan. Enligt branschchefen Fredrik Kämpfe finns alla privata resurser som krävs för att bedriva ett kostnadseffektivt ambulansflyg.

I sin debattartikel skriver han att ambulansflyget med sund konkurrens utvecklas till att ge allra mest nytta för pengarna. Han menar också att en upphandlad tjänst ger bättre kostnadskontroll:

– Istället föreslår vi ett övergripande gemensamt organ för att göra genomtänkta upphandlingar samt för uppföljning av ambulansflygtjänsterna.

Förespråkarna för offentligt ägt ambulansflyg irriteras över den utdragna anskaffningsprocessen. I Mittmedias debattforum menar fyra namnkunniga socialdemokratiska och vänsterpartistiska politiker i norr att ”okynnesöverklagan” kostar samhället stora pengar.

Textron hade inget passande flygplan och valde att inte lämna något anbud. Däremot överprövade företaget tilldelningen till konkurrenten Pilatus – och fick rätt.

– Det måste vara möjligt för offentlig sektor att få pröva nya sätt att utveckla verksamheten utan att vem som helst har möjlighet att överklaga initiativen, skriver Erik Lövgren, ordförande i Region Västernorrlands regionstyrelse, och de andra debattörerna.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *