Behcet Barsom
Vill inte bryta avtalet. Foto: Region Örebro län.

Trots kaoset: säger inte upp avtalet

Varuförsörjningsnämnden säger inte upp avtalet med kritiserade Apotekstjänst. Fast om inte leverantören får ordning på verksamheten kommer en eller flera konkurrerande distributörer att anlitas.

De fem regioner som under en månads tid haft svår brist på sjukvårdsmaterial väljer, trots allt, att gå vidare med Apotekstjänst. Sedan detta företag tog över från Mediq har leveranserna sviktat med inställda operationer som resultat.

Behcet Barsom är kristdemokratisk ordförande i varuförsörjningsnämnden. Enligt honom är det ingen framkomlig väg att omedelbart säga upp det nuvarande avtalet, något som bland annat läkare i Region Uppsala krävt:

– Att agera på impuls riskerar att förvärra situationen i de drabbade regionerna och även ge problem i andra delar av Sverige.

Han berättar att man nu arbetar med två parallella spår. Det ena är att kunna fortsätta med den upphandlade distributören, förutsatt att de får ordning i sina leveranser.

– Det andra är att förbereda nya permanenta lösningar, som ska kunna tas i drift med kort startsträcka.

Nämnden har gett förvaltningen i uppdrag att teckna avtal med en eller flera andra distributörer. Dessa avtal som ska kunna nyttjas inom en månads tid.

– Vi vill ha en konkret backup-lösning för de fem regionerna tillsammans och vi har satt av medel för att möjliggöra detta, säger Behcet Barsom.

Bedömningen är att det handlar om merkostnader på mellan två miljoner kronor och fyra miljoner kronor. Den summan ska ställas i relation till Apotekstjänsts uppdrag som är värt knappt 50 miljoner kronor per år.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *