Karolinska
Karolinskapatienter får rum. Foto: Medicinsk Bild.

Starkare köpare genom samarbete

Samarbete över regiongränserna förbilligar inköpen och underlättar dessutom för patienterna. Det bevisas av Karolinska universitetssjukhusets hotellupphandling.

Över 22 000 personer från andra regioner reste i fjol till Stockholm för att få högspecialiserad vård på Karolinska universitetssjukhuset. Operation tidigt på dagen och sammanhängande öppenvårdsbehov gör att dessa patienter och eventuella anhöriga kan behöva bo på hotell.

En upphandling, ledd av Karolinska universitetssjukhuset, gör dessa hotellnätter både billigare och enklare att boka. Samtliga regioner i landet, utom närliggande Uppsala, har genom fullmakt deltagit i upphandlingen.

– Alla har fått möjligheten att vara med och resultatet visar att vi blir en starkare köpare ihop, säger Marika Ålander, handläggare på enheten för utomlänsvård vid Karolinska universitetssjukhuset.

Det var Marika Ålander som födde idén om att göra en samlad hotellupphandling. Stöd och hjälp fick hon av Anna Lundmark Szymczak som är upphandlare på Karolinskas inköpsavdelning:

– Många säger ofta att regionerna har svårt att samarbeta sinsemellan, att alla vill göra på sitt sätt. Men nu har vi, tack vare ett gediget arbete, fått ett avtal som blir bättre för alla regioner, och inte minst för patienterna.

Regionerna har olika sätt att boka resor och hotell på. I vissa regioner får patienterna boka själva, medan en servicetjänst hjälper till i andra regioner. Det är vården som avgör om hotell ska nyttjas.

– Att även själva hotellbokningen underlättas för patienter och regioner känns väldigt bra, säger Anna Lundmark Szymczak.

I avtalet ingår att patienter som fastar inför provtagning får med sig en frukostpåse från hotellet att äta efter provtagningen. Möjlighet att utan kostnad avboka fram till klockan 16 samma dag, allt enligt önskemål från verksamhet och patienter, finns också.

I Huddinge har avtal tecknats med Attendo Park och Forenom Aparthotel. Tre rangordnade hotell finns i Solna: Elite Palace, Elite Carolina Tower och Best Western Plus Time.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *