Clara Lindblom
Clara Lindblom vill även se heltid. Foto: Malcolm Jacobson.

Schysta villkor i hemtjänsten

Stockholms stad skärper kraven på upphandlade utförare inom hemtjänsten. Anställda ska erbjudas lön, arbetstid och semester i nivå med kollektivavtal samt även tjänstepension.

I Stockholms stad upphandlas privata utförare av hemtjänst via lagen om valfrihetssystem. Den första maj skärptes kraven på de företag som erbjuder dessa tjänster.

I kommunens nya upphandling ställs krav på lön, arbetstid och semester i nivå med kollektivavtal. Alla anställda inom hemtjänsten ska också få tjänstepension.

– Tidigare har det inte ställs några krav alls på villkoren för hemtjänstpersonalen vid upphandling. Men vi vet att bra villkor för de anställda innebär en bättre omsorg för de äldre, säger Clara Lindblom, vänsterpartistiskt äldre- och personalborgarråd i Stockholms stad.

Hemtjänstutförarna får också i uppgift att sträva efter att personalen ska erbjudas fast anställning. Heltid ska vara norm.

– Att en kvinnodominerad sektor som äldreomsorgen får bättre arbetsvillkor är en viktig jämställdhetsfråga, betonar Clara Lindblom.

Från fackförbundet Kommunals sida ses de nya kraven som en seger även för de äldre som behöver omsorg. Schysta villkor innebär att det blir lättare att rekrytera omsorgspersonal med utbildning, vilket bedöms höja kvalitet och kompetens.

Samtliga avtal med de gamla kraven sägs upp med sex månaders uppsägningstid. Alla som idag utför hemtjänst i Stockholms stad har möjlighet att ansöka på nytt enligt de nya villkoren.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *