Ulla Andersson
Ulla Andersson uppskattar välfärdsutredningen. Foto: Denny Lorentzen.

Reepalus förslag stoppas troligen

Vänsterpartiet försvarar välfärdsutredningens slutbetänkande. Annars är det kritikerna som hörs mest dagen efter det att Ilmar Reepalu presenterat en utredning med förslag som verkar få svårt att passera riksdagen.


Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag kritiserar välfärdsutredningen. Almegas näringslivspolitiska chef Ulf Lindberg ogillar att Ilmar Reepalu driver tesen att möjligheten till vinst leder till lägre kvalitet:

– Detta trots att han vet att vinstdrivande företag ofta håller högre kvalitet än det offentliga. Han styrker inte ens sambandet mellan vinster och kvalitet.

Ulf Lindberg misstänker att det finns en anledning till att utredaren så tydligt dissar kvalitetskrav vid upphandling.

– När han stänger dörren för att kvalitetsmätning och uppföljning kan leda till höjd kvalitet återstår bara vinstbegränsning som recept för att klara välfärdens utmaningar.

KFO, arbetsgivarförening för idéburna och kooperativa företag och organisationer, anser inte att utredningen inte uppfyllt regeringens direktiv om att förbättra förutsättningarna för den idéburna sektorn. Förbundsdirektör Petter Skogar tycker inte att de spridda förslag som utredningen lägger löser misslyckandet med att skapa en stark idéburen sektor i Sverige.

– Ett samlat reformtag behövs för att de idéburna och kooperativa ska kunna växa, utvecklas och utföra en större andel av Sveriges välfärdsproduktion.

Vänsterpartiet är för vinsttak. Enligt den ekonomisk-politiska talespersonen Ulla Andersson kommer kvalitetskriterier ensamma att vara otillräckliga så länge välfärdsverksamheter tillåts ha största möjliga vinst som drivkraft.

– Hittills har ingen kunnat presentera några kvalitetskriterier som skulle klara av att hantera de problem som vinstjakten ger upphov till.

Christina Tallberg, ordförande för PRO, anser inte heller hon att endast kvalitetskrav säkerställer att skattepengarna stannar i verksamheten.

– De kvalitetskrav som utredningen nu föreslår tillsammans med tidigare förslag om vinstbegränsning kan skapa bra förutsättningar för en god vård och omsorg.

Civilminister Ardalan Shekarabi har tydliggjort att regeringen under innevarande mandatperiod vill lägga fram en proposition som bygger på välfärdsutredningen.

Det är dock mycket oklart om det förslaget kan samla en majoritet i riksdagen. Alliansen säger nej och vill se en långsiktig överenskommelse om välfärdens villkor. Lotta Edholm, oppositionsborgarråd och liberal gruppledare i Stockholms stad tycker att utredningen lämpar sig bäst för papperskorgen.

– Det är inte driftsformen som är viktig för medborgarna utan vad välfärden faktiskt levererar, säger hon.

Sverigedemokraterna verkar få utslagsrösterna vid en kommande riksdagsomröstning. Oscar Sjöstedt, partiets ekonomiskpolitiske talesperson, slår fast att man inte kommer att rösta för vinsttak.

– Jag tror inte ens att Socialdemokraterna är förtjusta i den här utredningen som tillsattes som en eftergift åt Vänsterpartiet.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *