Carl Johan Sonesson
Ambulansflyg är inget för Skåne enligt Carl Johan Sonesson. Foto: Annika Persson.

Präktig motvind för ambulansflyget

Inte nog med att upphandlingen av den svenska ambulansflygflottan stoppades av förvaltningsrätten. Nu vill den nya politiska majoriteten i Region Skåne hoppa av samverkansprojektet.


Landets alla landsting och regioner har kommit överens om att göra gemensam sak för att över längre avstånd transportera patienter som behöver specialistvård. Egna ambulansflygplan ägda av ett kommunalförbund skulle minska kostnaderna.

Fast projektet går trögt. Textron Aviation överklagade tilldelningen till konkurrenten Pilatus. Ordern är värd närmare 700 miljoner kronor.

Förvaltningsrättsdomen är att upphandlingen ska göras om, vilket kommer att ta tid. Med tanke på leveranstider med mera verkar målsättningen att inleda verksamheten år 2020 fjärran.

Alliansen som sedan valet styr Region Skåne signalerar nu också att man vill dra sig ur samarbetet. Beskedet är inte oväntat. Beslutet att gå med togs av den då rödgröna majoriteten och oppositionen var redan då kritisk.

– Regiondirektören har fått i uppdrag att utreda hur vi kan lämna förbundet och vad det kostar, säger Carl Johan Sonesson, regionstyrelsens moderata ordförande.

Regionpolitikerna menar att nyttan med en egen flygplansflotta inte står i proportion till kostnaderna. Alternativet är att fortsätta att hyra flyg när det behövs. Dessutom bedöms helikopter i många fall vara bättre än flygplan.

Skåne, som garanterat 92 miljoner kronor, anser sig även missgynnat. Detta eftersom planen ska stationeras i Göteborg, Stockholm och Umeå.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *