Dag Larsson
Dag Larsson vill omedelbart avsluta upphandlat avtal. Foto: Socialdemokraterna.

Politiskt krav: avveckla avtalet nu

Debatten går fortsatt het om Stockholms läns landstings upphandling av förbrukningsvaror. Socialdemokraterna vill omedelbart avsluta avtalet och även inom alliansen luftas kritik.


Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting beskriver avtalet kring förbrukningsvaror med Onemed som ett ekonomiskt haveri. Partiet ser överenskommelsen med leverantören, att låta avtalet löpa fram till år 2018, som oansvarig.

Dag Larsson, sjukvårdslandstingsråd i opposition, konstaterar att Onemed därmed får närmre en miljard kronor mer än vad som var avtalat. Det är samma kostnad som för att ha cirka 700 anställda sjuksköterskor under ett år.

Han anser att landstingsalliansen som fattade beslutet om upphandlingen nu måste ta ansvaret och göra vad som krävs för att säga upp det tidigare än 2018:

– Det är en upphandling som inte genomförts seriöst och innebär enormt slöseri med skattebetalarnas pengar.

Missnöjet med förbrukningsvaruupphandlingen gror även inom alliansen. Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink, som inte själv var med då avtalet skrevs, är kritisk:

– Det är helt ofattbart upprörande att ett så dåligt avtal har tecknats, säger hon till Dagens Nyheter.

Även om kostnaden för ett år nästan är lika stor som vad den beräknades bli på hela den femåriga avtalsperioden håller hälso- och sjukvårdsdirektör Barbro Naroskyin inte om att kostnaderna skenat. Jämfört med tidigare års inköp handlar det, menar hon, mer om en utebliven besparing.

Socialdemokraternas krav är att landstinget genomför en revision av den aktuella upphandlingen. Som av en händelse har ett annat ”revisionsärende” just avgjorts. Med finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahls utslagsröst stoppade landstingsstyrelsen förslaget om en vidare granskning av den kritiserade upphandlingen av NKS-sjukhuset.

– Slarv med ekonomin och inkompetenta upphandlingar drabbar i slutändan patienter och personal, anser Erika Ullberg, finanslandstingsråd i opposition.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *