Karolinska
Förvaltningsrätten accepterar sjukhusets undantag. Foto: Carin Tellström.

Nya Karolinska frias av tekniska skäl

Förhandlat förfarande utan föregående annonsering är okej om det bara finns en möjlig leverantör. Rayseach får inte förvaltningsrättens gehör för åsikten att åtminstone delar av upphandlingsföremålet hade kunnat konkurrensutsättas.

Förvaltningsrätten friar Nya Karolinskas upphandling av utrustning för invärtes strålbehandling. Utrustningen, som består av både hård- och mjukvara, införskaffades genom ett förhandlat upphandlingsförfarande utan föregående annonsering.

Region Stockholm hänvisade till tekniska skäl för att kunna göra undantag från huvudregeln som är konkurrensutsatta upphandlingsförfaranden.

Ordern, som är värd 300 miljoner kronor, gick till Varian Mecial Systems. Företaget bedömdes vara den enda leverantören på marknaden som kunde leverera efterfrågat system.

– Förvaltningsrätten bedömer att utformningen av upphandlingsföremålet och de tidsramar som landstinget utgått från vid upphandlingen varit tillåtna och att endast en leverantör kunnat leverera det som efterfrågas på grund av tekniska skäl, säger Per-Erik Nistér, rådman vid Förvaltningsrätten i Stockholm. 

Det var Raysearch Laboratories som ansökte om överprövning av upphandlingen. Åsikten var att åtminstone delar av upphandlingsföremålet hade kunnat konkurrensutsättas.

Enligt regionen fanns det under den i målet aktuella perioden ingen annan leverantör än Varian som kunde tillgodose behovet. Varken Raysearch (på egen hand eller i samarbete med en annan leverantör) eller någon annan leverantör kunde erbjuda en likvärdig lösning som uppfyllde kliniskt betingade krav.

Kring dessa strålkanoner har en tuff kamp mellan Varian och Elekta tidigare utspelats. De båda företagen är ensamma på världsmarknaden om denna typ av system. Elekta vann till slut, men eftersom företagets programvara inte uppfyllde alla krav hävdes avtalet och den ursprungliga upphandlingen delades upp i tre delar.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *