Akademiska
Materialbrist på Akademiska. Foto: Staffan Claesson.

Leverantörsbyte stoppar operationer

Sjukvårdsmaterial saknas efter det att Apotekstjänst tagit över försörjningen i bland annat Region Uppsala. Bristen på nödvändiga produkter stoppar planerade operationer.

Region Uppsala har sedan i förra veckan problem med uteblivna leveranser av sjukvårdsmaterial. Det handlar om engångsmaterial som används vid operationer.

Bristen är så akut att Region Uppsala gått upp i stabsläge. Från och med fredag morgon klockan sex ställs dessutom all planerad slutenvård och alla operationer vid Akademiska sjukhuset in under en period av ett dygn.

Mikael Köhler, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset, säger att man måste säkerställa den akuta vården och vården av inneliggande patienter:

– Vi arbetar tillsammans med leverantören intensivt för att få försörjningen av sjukvårdsmaterial att fungera som vanligt igen, men har i nuläget ingen prognos för när problemen ska vara lösta.

Problemen med leveranserna uppstod i samband med ett leverantörsbyte. Apotekstjänst tog den 1 oktober, via ett bättre anbud i upphandlingen över uppgiften att distribuera förbrukningsvaror, ett uppdrag som Mediq haft i 20 år.

Apotekstjänst betjänar även regionerna Dalarna, Sörmland, Västmanland och Örebro – som inte har samma svåra brist. Claes Mårten Ingberg, chefläkare med ansvar för beredskapsfrågor vid Region Örebro, säger att man nu anlitar andra leverantörer:

– Detta görs för att säkra så att vi får de varor vi behöver för att kunna bedriva vård med bibehållen patientsäkerhet.

Petter Karlsson är chef för Varuförsörjningen som upphandlar på uppdrag av de drabbade fem regionerna. Han säger till Sveriges Radio P4 Örebro att man försöker lösa problemen genom att prioritera material, använda andra distributionskanaler samt att vända sig direkt till leverantörer:

– Man kan ha inkörningsproblem, visst, men inte i denna omfattning.

Apotekstjänst bekräftar förseningar, men är förteget kring anledningarna annat än att man haft svårt att få upp tempot i plocket och slutföra orderhanteringen. Redan förra veckan ökades bemanningen för att beta av inkomna order och snabbt komma till ett normalläge.

En del av nyordningen är en lagerflytt från Kungsbacka till Uppsala, vilket kan spela in. Även IT-relaterade problem har nämnts.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *