Lämnar tillbaka sjukhus i förtid

Förändrad strategisk inriktning får Aleris att i förtid lämna tillbaka driften av Bollnäs sjukhus till Region Gävleborg. På sikt planerar regionen ny upphandling.

Bollnäs sjukhus har drivits av Aleris sedan år 2012. Som ett resultat av bolagets nya strategiska inriktning tar Region Gävleborg över verksamheten.

– Under rådande omständigheter är vi och Region Gävleborg eniga om att det är rätt tid att Region Gävleborg övertar driften, säger Elisabeth Winsjansen, chef för Bollnäs sjukhus.

Verksamhetsövergången, som även innefattar Aleris Specialistvård i Söderhamn, sker den 1 november. Samtliga medarbetare erbjuds anställning inom Region Gävleborg och verksamheten kommer att bedrivas på samma sätt som tidigare.

Det var Aleris som kontaktade regionen med önskemål om att avsluta avtalet. Henrik Höjsgaard, divisionschef vid Aleris, säger att dialogen varit konstruktiv:

– Den överenskomna lösningen ligger i linje med Aleris strategiska inriktning.

I Dagens Medicins årliga rankning av landets sjukhus hör Bollnäs till de fem bästa bland landets mindre sjukhus. Tommy Berger, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, bekräftar att Aleris har gjort ett mycket bra arbete.

– Det är vårt uppdrag att driva vård inom Region Gävleborg och som specialister på sjukvård har vi de förutsättningar som krävs för att fortsätta driva sjukhuset på bästa möjliga sätt fram till dess en ny upphandling är gjord och ett nytt avtal är klart.

Aleris fortsätter att driva Hälsocentral Bollnäs och Hälsocentral Voxnadalen i Alfta. Ögonverksamheten vid Bollnäs sjukhus blir också kvar inom bolaget.

Regionens ursprungliga plan var att under våren ta fram ett anbudsunderlag för att i höst annonsera ut en ny upphandling av Bollnäs sjukhus. Upphandling ska ske, men bedömningen är nu att den kommer att försenas.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *