Kommuner trycker på köpknappen

En segdragen domstolsprocess har försenat ramavtalet för trygghetslarm. När avtal nu är på plats väntar de tre vinnande leverantörerna köpfest.

Analoga trygghetslarm för äldre och personer med funktionsnedsättningar behöver ersättas med säkrare digitala larmlösningar. Detta till trots omsatte SKL Kommentus Inköpscentrals ramavtal har för trygghetslarmstjänster endast 45 miljoner kronor under första halvåret 2016.

Nu väntas det bli full rulle på marknaden. Efter en lång domstolsprocess är SKI:s nya ramavtal i hamn. Doro Care, Tunstall och Zafe Care får leverera trygghetslarm till landets samtliga kommuner under de kommande tre till fyra åren.

Jérôme Arnaud, vd för Doro Care, räknar med att kommunernas upphandlingsaktiviteter ska normaliseras under kommande månader. Migreringen av trygghetslarm till digital teknik kan nu återupptas med förnyad kraft, i enlighet med Socialstyrelsens rekommendation:

– Trots att det funnits visa möjligheter för kommunerna att göra inköp även sedan det förra ramavtalet löpte ut kommer det faktum att det nu finns ett giltigt nytt ramavtal att förenkla processerna.

Olof Molander är affärsområdesansvarig vid SKL Kommentus Inköpscentral. Han säger att det finns ett uppdämt behov, men har svårt att sia om exakt hur stor försäljningen kommer att bli.

– Vi förväntar oss ett stort tryck och har därför breddat vårt serviceerbjudande. Utöver regionala inköpsstöd finns initialt även konsulter som vid projektstart kan hjälpa till med förnyad konkurrensutsättning samt även teknikstöd vid leverans och leveranssäkring.

Det nya ramavtalet är en uppgradering av tidigare ramavtal där en leverantörs kvalitet var undermålig. Avtalet var planerat att träda i kraft i februari, men stoppades av Neat Electronics överprövning.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *