Susanne Sidén
Susanne Sidén hotar med domstol. Foto: Frösunda.

”Kommun gör ett fientligt övertagande”

Linköpings kommun kastar ut vårdentreprenören Frösunda som i sitt anbud anses ha lovat mer än vad som levererats. En grundlös uppsägning av avtalet kontrar företaget.


Efter ett dödsfall på en gruppbostad i Ulrika i början av september genomförde Linköpings kommun en uppföljning av den vård som Frösunda Omsorg erbjuder i Ulrika, Tannefors och Ekängen. Enligt utredningen har det upphandlade bolaget brustit i tillsynen av brukaren.

Omsorgsnämndens ordförande Daniel Andersson ser oerhört allvarligt på det inträffade:

– Omsorgsnämnden har fattat beslut om att säga upp avtalen i Ulrika, Tannefors och Ekängen med anledning av att vi idag inte kan säkerställa brukarna en trygg och säker vård och omsorg i de tre gruppbostäder som Frösunda driver på uppdrag av kommunen.

Enligt kommunen har de åtaganden som uppgivits och utlovats i upphandlingens anbud och avtal inte följts. Det handlar bland annat om underbemanning och bristande chefskontinuitet.

– Att Frösunda inte har efterlevt avtalen är en samlad bedömning för de tre gruppbostäderna, säger omsorgsdirektör Linda Ljungqvist.

Kommunens utförare Leanlink tar över verksamheten från den 19 december. Tiden fram till dess behövs för att förbereda övertagandet.

Susanne Sidén, vd för Frösunda, menar att kommunens agerande är förhastat och grundlöst och har skett helt utan föregående dialog:

– Det här är ett fientligt övertagande av verksamheterna som saknar motstycke.

Frösunda hoppas på en överenskommelse.

– Om kommunen väljer att fullfölja detta, som vi anser att man saknar grund för, får det tyvärr bli ett rättsligt efterspel, säger Susanne Sidén.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *